Visum more than 3 months:

1.MVV(for family, work, study)

Vreemdelingen die langer dan drie maanden in Nederland willen verblijven, hebben een verblijfsvergunning nodig.
In deze brochure leest u hoe u een verblijfsvergunning aanvraagt bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
De meeste vreemdelingen hebben eerst een speciaal visum nodig om Nederland binnen te komen: de machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).

De mvv vraagt u aan in het buitenland bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Ook hierover vindt u in deze brochure meer informatie.

2. Wilt u naar Nederland komen als arbeidsmigrant, kennismigrant of wetenschappelijk onderzoeker in de zin van richtlijn 2005/71/EG?
Deze aanvraagprocedures worden meestal afgehandeld door uw werkgever. Er is een speciale brochure voor werkgevers
genaamd ¡¥Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen¡¦.

3. EU, EER Switser: niet nodig

Vreemdeling, verblijfsvergunning  Beschrijving

Elke in Nederland verblijvende vreemdeling heeft een verblijfsdocument nodig. U bent vreemdeling als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit en niet op grond

van een wettelijke bepaling als Nederlander moet worden behandeld.

 

Er zijn vijf soorten verblijfsvergunningen:

  • verblijfsvergunning voor bepaalde tijd regulier;

  • verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd regulier;

  • verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel;

  • verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd asiel;

  • verblijfskaart voor gemeenschapsonderdanen.

Daarnaast zijn er nog de zogenoemde W-documenten.
Uitleg over de verschillende verblijfsvergunningen en voor wie ze zijn bedoeld, vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

¡@

Aanpak

U moet een verblijfsvergunning aanvragen als u langer dan drie maanden in Nederland verblijft. Het is verstandig dat binnen acht dagen na aankomst te doen. U dient de aanvraag

in bij het IND-loket in de regio waar u verblijft.


De formulieren hiervoor zijn bij de IND verkrijgbaar via 0900-12 34 561 (10 eurocent/min.). U kunt ze ook downloaden via de website van de IND of afhalen bij de

informatiebalie van een IND-loket in uw regio.

Over 'inburgering'

¡@

Je wilt in Nederland komen wonen en leven. Maar... dat gaat jammer genoeg niet zomaar; je mag hier van de Nederlandse overheid niet even een paar jaar komen lanterfanten: je moet een doel hebben. Dat doel kan werk of studie zijn, of het kan zijn dat je een Nederlandse partner hebt, en dat je er voor het gezin moet zijn. En er zijn nog meer 'geldige' redenen om in Nederland te blijven. Als je daarover meer wil weten, kijk dan in het document dat de overheid als informatie beschikbaar stelt. Je vindt ze in de bijlagen twee tot en met negen.
¡@

Als uit het doel blijkt dat je echt een lange tijd, of voor altijd, in Nederland wil blijven, dan moet je van de Nederlandse overheid een echte Nederlandse burger worden: je moet 'inburgeren'.
¡@

Wanneer ben je ingeburgerd?

Een moeilijke vraag, waarop een maar al te simpel antwoord gegeven wordt. Je moet namelijk met goed resultaat een zogenaamd inburgeringsexamen afleggen. Als je het examen gehaald hebt, ben je ingeburgerd. Het is natuurlijk de vraag wat dat nou eigenlijk echt is: een ingeburgerde burger van Nederland. Maar laten we ons daarmee nu maar niet bezig houden. We leggen ons er maar bij neer dat er 'ingeburgerd' moet worden en dat zo'n examen gehaald moet worden.
¡@

Eén examen?

Ja, nou... eigenlijk een aantal examens. In ieder geval moet je eerst in het land waar je vandaan komt een eerste examen afleggen. Met dat examen kun je een visum (mvv) krijgen om naar Nederland te komen en een verblijfsvergunning aan te vragen. Ben je eenmaal hier en heb je een verblijfsvergunning. Dan mag je een aantal examens in Nederland zelf doen om te bewijzen, dat je je kunt redden in Nederland.
¡@

Oefeningen

Op deze site staan in ieder geval oefeningen die je kunt gebruiken om je voor te bereiden op het inburgeringsexamen buitenland. Als je een computer thuis hebt, dan heb je geluk, want dan kun je meteen aan de slag. Op termijn kun je ook meer informatie over het inburgeringsexamen in Nederland verwachten.